Hoeveel kan ik lenen voor een huis

Hoeveel kan ik lenen voor een huis

15 november 2021 Uit Door Admin

Wil jij een huis kopen en ben jij benieuwd hoeveel je kan lenen? Lees eerst even wat je beslist moet weten voordat je een woning gaat kopen. Voor 2012 kon je eigenlijk nooit stuk gaan. Met de huidige huizenmarkt kan jij je geen fout veroorloven.

Hoe bereken jij de maximale hypotheek

Een bank of geldverstrekker gaat als volgt te werk:

  • Kredieten en overige financiële verplichtingen nakijken
  • Inkomen(s) toetsen
  • Marktwaarde (taxatiewaarde) nieuwe huis zoeken
  • Calculeren met de hypotheekrente

Lage hypotheekrente betekend meer lenen

De uitslag van een hypotheek berekening wordt mede bepaald door de stand van de hypotheekrente. Hoe lager de hypotheekrente is des te meer je kan financieren voor de woning.

Het is mogelijk om hypotheekrentes te optimaliseren tot een bepaald gemiddelde. Kom je bijvoorbeeld op 1,01% gemiddeld uit qua rente dan kan je meer lenen dan op 0,99%.

Je ziet dat het niet altijd klopt met de rentestanden. Bijna altijd kan je meer lenen bij lagere hypotheekrente standen.

Hoeveel hypotheek kan ik krijgen met mijn leningen

Hoeveel hypotheek mogelijk is hangt ook af van jouw betalingsverplichtingen. Ga naar bkr. nl en inloggen met je betaalpas.

Vraag een overzicht op en maak hier een print screen van. Als je ingelogd bent en er staat iets geregistreerd druk dan op details.

Nadat je op details geklikt hebt zie je exact wat jouw kredietfaciliteiten zijn. Zie hieronder een voorbeeld van Aafke uit Veenendaal. Aafke mag € 2.000,- rood staan op de ING bank.

Ondanks dat ze nog nooit rood heeft gestaan  en zeker wel € 45.000 op die rekening heeft staan, bkr van € 2.000 wordt geregistreerd omdat ze wel de mogelijkheid heeft om rood te staan.

Roodstandmogelijkheid verlaagt je hypotheek

Roodstandmogelijkheid verlaagt je hypotheek

Omdat Aafke € 2.000,- rood mag staan bij de bank kan ze € 12.000,- minder aan hypotheek krijgen. Even een ezelsbruggetje,  6 keer het vermelde bedrag wat in de bkr staat krijg je minder aan hypotheek.

Maximale hypotheek bedraagt 100% marktwaarde

Dit is de laatste pijler om te kunnen berekenen hoeveel hypotheek je kan krijgen. Let op als jij hoger moet bieden dan de vraagprijs. De maximale hypotheek mag nooit hoger zijn dan de taxatiewaarde.

Kan jij op inkomen € 600.000,- hypotheek krijgen? En jij hebt niets in de bkr staan? Hoeveel hoger bieden op je droomhuis met een vraagprijs van € 500.000,- kosten koper?

Een vraagprijs vertelt jou niets over de taxatiewaarde. Stel nu dat de aan te kopen huis een taxatiewaarde heeft van € 500.000,-? Dus gelijk aan de vraagprijs. Jouw bod is € 600.000.

Dat betekent dat jij € 100.000,- spaargeld of overwaarde nodig hebt om te kunnen kopen. Je moet dus vooraf alles weten over de woning en jouw persoonlijke situatie.