Wat brengt een zonnepaneel op?

Wat brengt een zonnepaneel op?

29 maart 2021 Uit Door Admin

Zonnepanelen voorzien de woning van stroom en het kan voorkomen dat de zonnepanelen meer leveren dan nodig is. Daarom is het belangrijk dat in de woning een goede meter aanwezig is, waardoor overproductie kan worden vastgelegd en stroom kan worden teruggeven aan het elektriciteitsnet.

Laag stroomverbruik

Het komt regelmatig voor dat mensen met zonnepanelen een overschot aan stroom hebben, omdat zij minder stroom verbruiken dan wordt opgewekt. De opbrengst die niet wordt gebruikt, wordt geleverd aan het elektriciteitsnet. Dit levert jou een vergoeding van het energiebedrijf op, ofwel de terug lever-vergoeding. In de volksmond beter bekent als zonnepremie, deze premie geldt ook als jij van het rijk subsidie ontvangt. Energiebedrijven zijn bij wet verplicht om de eerste 5.000 kWh die jij aan hen levert te vereffenen met de afname, met een luxe woord, noemt men dit salderen.

De elektriciteitsmeter

Er zijn verschillende elektriciteitsmeters, zoals een analoge meter met een draaischijf. De schijf draait terug, als het verbruik lager is, dan de opbrengst van de zonnepanelen. Hierdoor wordt de meterstand direct verlaagd. De tegenhanger van de analoge meter is de digitale elektriciteitsmeter. Deze meter registreert de meterstanden voor verbruik, maar ook de standen voor terug levering. Beide standen vormen samen het saldo en de opbrengst van de zonnepanelen wordt verrekend met het verbruik.

Hoog stroomverbruik

Uiteraard kan het ook voorkomen dat jij meer verbruikt dan de zonnepanelen opwekken. Wanneer de zonnepanelen 1.000 kWh minder leveren dan nodig is, dan ontvang jij de elektriciteit van het elektriciteitsnet tegen het standaardtarief. Het huidige tarief bedraagt momenteel 0,20 kWh, dit geldt voor ongeveer 90% van de Nederlandse huishoudens. Het tarief dat jij krijgt vergoed bij overproductie